ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 11 Haziran 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türksat geçen yıl yaklaşık 1,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi

- Toplam net satışlarını 2023'te 13 milyar 851 milyon liraya çıkaran şirket, faiz, amortisman ve vergi öncesi karını 3 milyar 311 milyon liraya çıkardı

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


2- Türkiye'de genç işsizlik 20 yılın en düşük seviyesinde

- Genç işsizlik oranı nisan ayı itibarıyla yüzde 14,5'e gerileyerek 2005'in başından sonraki en düşük seviyeyi gördü

- Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hidayet Gizem Ünlü Ören: "Genç nüfusta işsizlik oranlarındaki düşüş istikrarlı şekilde devam ediyor. Türkiye ekonomisinin potansiyelini daha da güçlendirmek için gençlerin istihdama olan katkısı artırılmalı"

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


3- Avrupa Parlamentosu seçimleri Avrupa'da aşırı sağdaki yükselişi teyit etti

- Almanya Dresden Teknik Üniversitesinden Oliviero Angeli: "Avrupa ülkelerinde aşırı sağ partilerin güçlendiği açık. Çoğu ülkede gerçekten büyük kazanımları oldu"

- Hollanda'nın Radboud Üniversitesinden Peter van der Heiden: "Aşırı sağın artık AP'de güçlü bir dayanağı olduğunu görüyoruz. Bu, aşırı sağın etkisinin zirvesi ya da sadece başlangıcı mı olacak? Bu yüzden bir sonraki seçimi gerçekten sabırsızlıkla bekliyorum"

(Selen Valente/Brüksel)


4- Avusturya’da aşırı sağcı FPÖ ilk defa bir seçimde birinci oldu

- Göç, enflasyon, hayat pahalılığı gibi etkilerle oyunu 5 yıl öncesine göre 8,3 puan artırıp yüzde 25,5'e çıkaran FPÖ, AP seçimlerini basamak olarak görüp genel seçimde de birinci parti olmayı hedefliyor

- Türkiye’nin Viyana Büyükelçi Ozan Ceyhun: "Şimdi artık gözler 29 Eylül’de yapılacak genel seçimde. AP seçimi sonucunu göz önünde tutarsak FPÖ ve ÖVP birinci parti olarak ipi göğüsleyip kendi başkanlarının Şansölye olması için yarışacaklar. Aralarındaki çok az oy farkı seçimin son saatine kadar her iki sonucun da mümkün olduğunu göstermekte"

(Aşkın Kıyağan/Viyana)


5- Elektrikte kesinti yüzde 20 azaldı, memnuniyet yüzde 30 arttı

- Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz:

- "Geçmiş 5 yıllık verilere baktığımızda kesinti sıklıklarında yüzde 20 azalma olduğunu görüyoruz"

- "Gelecek 10 yılda yaklaşık 4 milyon elektrikli araca ve 300 bin sokete doğru hızlı adımlarla yürüyoruz"

- "Milli Akıllı Sayaç Sistemi projesinde asıl amaç, uçtan uca tüm ürünlerinin Türkiye'de üretildiği bir akıllı sayacı yerli ve milli olarak Türkiye'ye kazandırmak"

(Murat Temizer-Duygu Alhan/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektörü yabancı yatırımcıların odağında

- Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Yatırım ve İşletme Bölümünden Amelia U. Santos-Paulino:

- "Türkiye yenilenebilir enerji sektörüyle çok fazla yatırım çekiyor"

- "Türkiye'nin yatırımcı çekmenin yanı sıra önemli bir yatırımcı olmaya başladığını ve ülke ekonomisinin ulaştığı olgunluğu görmek çok güzel"

(Duygu Alhan/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Türkiye genelinde 27 ilde ormanlara giriş yasaklandı

- Orman yangınları bakımından yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşması öngörüldüğü için Marmara'da 8, Ege'de 6, Akdeniz'de 5, İç Anadolu'da 4, Karadeniz'de 4 ilde 1 Mayıs-30 Kasım arasındaki farklı tarihlerde ormanlara giriş yapılamayacak

- Orman Yangınları Mücadele Komisyonlarının aldığı kararla, sönmeden atılan sigara izmariti ile kamp ateşi ve pikniklerde kullanılan mangal gibi dikkatsizlikten kaynaklanan yangınların önlenmesi hedefleniyor

(Bursa/Grafikli)


8- Besilik sığır kesimine verilen destek yerli üretimi artıracak

- Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç:

- "Tarım ve Orman Bakanlığınca, besilik erkek sığır kesiminin desteklenmesine ilişkin takvim yayımlandı"

- "Yerli üretime ve üreticilerimize bu tür desteklerle katkı verilmesi lazım, bu tür destekler arttıkça ithalata gerek kalmaz"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


9- Uzmanlara göre Fed bu sene en fazla iki faiz indirimi yapabilir

- Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey: "Fed, eylül ve aralık aylarında faiz indirimlerine gidebilir"

- FWD Bonds Başekonomisti Chris Rupkey: "Fed'in iki faiz indirimine mi yoksa sadece bir faiz indirimine mi yeşil ışık yakacağı yarı yarıya ihtimal içeriyor yani tam anlamıyla 'yazı-tura"

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


10- Çin otomobil markaları Türkiye pazarından yüzde 10 pay alıyor

- Yılın ilk 5 ayında, Çin firmalarının Türkiye'de otomobil ve hafif ticari olmak üzere toplam otomotiv pazarından aldığı pay yüzde 8,13'e, yalnızca otomobil pazarından aldığı pay ise yüzde 10,13'e yükseldi

- Türkiye'de satılan ithal otomobiller arasında Çin markalarının payı kayıtlara yüzde 11,69 seviyesinde geçti

(Abdulselam Durdak/İstanbul)


11- İklim değişikliği ve kirliliğe karşı Ege Denizi’nde ortak koruma alanları önerisi

- Türk Deniz Araştırmaları Vakfı iklim değişikliği, aşırı avcılık ve kirlilik baskısı altındaki Ege Denizi'nin korunması için Türkiye ve Yunanistan işbirliğiyle 4 ayrı açık deniz koruma alanı oluşturulması önerisinde bulundu

- TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk: "(Önerilen koruma alanları) Kuzey Ege'deki bölgeler kılıç balıklarının yaşadığı ve yumurtlama alanlarının, ortak türlerin yani hamsi, sardalya gibi balıkçılık bakımından ortak türlerin olduğu bölge. Midilli'nin arkasında korallijen habitatlar, güneyde ise Türkiye'ye yakın bölgelerde köpek balıkları, yunus ve balinalar var"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul)


12- DOSYA HABER / AVRUPA'NIN FUTBOL ŞÖLENİ BAŞLIYOR - Avrupa Şampiyonası tarihinin golcüleri

- Altıncı şampiyonasında mücadele edecek Cristiano Ronaldo, 14 golle en gülcü futbolcular sıralamasının zirvesinde bulunuyor

- İkinci sırada tek turnuvada 9 gol atan Michel Platini yer alıyor

- Aktif futbolcular içinde Ronaldo'dan sonraki en golcüler 33 yaşındaki Griezmann (7 gol), 31 yaşındaki Lukaku ve aynı yaştaki Morata (6'şar gol)

(Hilmi Sever/İstanbul)


13- Yapay zeka sporda imkanları artıracak

- Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Damla Özsoy:

- "Bir spor yöneticisi yapay zekayı sadece sporcu veya antrenör bazında değil, bulunduğu saha ve ekipmanlara da uyarlayarak hem kulüp imkanlarını geliştirebilir hem de performansı artırmaya yönelik girişimlerde bulunabilir"

- "Yapay zeka teknolojileriyle takım ya da sporcu stratejilerinin oluşturulmasının yanı sıra, diğer rakiplerin durumu da takip edebilir"

(Bozhan Memiş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

11 Haziran 2024 özel haber gündemi